PKC.si FORUMI Seznam forumov PKC.si FORUMI

 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pa naj še kdo reče, da ženske niso emancipirane

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Družba
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krjavelj
pipika


Pridružen/-a: 06.09. 2007, 09:16
Prispevkov: 1337
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Četrtek 11 Sep 2008 12:08    Naslov sporočila: Pa naj še kdo reče, da ženske niso emancipirane Odgovori s citatom

http://bjanez.shrani.si/?mapa1
_________________
RESNICA

"Reka resnice teče po prekopih zmot."

- Rabindranath Tagore
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jakacan
pipika


Pridružen/-a: 08.10. 2007, 18:14
Prispevkov: 1102

PrispevekObjavljeno: Četrtek 11 Sep 2008 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Krjavelj je napisal/a:
"Pa naj še kdo reče, da ženske niso emancipirane"

Po čem to sodiš? Katere ženske? Kar tako na splošno? Saudova Arabija? Vatikan? Sudan? Indonezija? Shocked

Povezovati trgovino s čevlji in delavnice v Indiji z žensko (ne)emancipacijo, nima smisla! Če bi namreč v slidih pokazal trgovine z moškimi čevlji in nato indijske ali kitajske tovarne, polne žensk - in naslovil temo "Pa naj še kdo reče, da moški niso emancipirani" - bi bila zgodba enako nesmiselna!

Emancipacija se seveda kaže tudi v industrijskih produktih, namenjenih ženskam, še bolj pa so ti produkti izkaz tržne miselnosti in marketinga, ki ženskam poleg nujnega ponuja tudi mnogo tistega, kar ne potrebujejo!

Emancipacija spolov je fenomen, ki je seveda vezan tudi na ekonomsko enakopravnost, tj. finančno samostojnost žensk. Še bolj pa se emancipacija izkazuje v polni participaciji žensk v družbenem in javnem življenju v politiki, v gospodarstvu, v vseh tistih poklicih in profilih, kamor ženske želijo pa dotlej niso mogle!

In če so naše demokratične in demokratizirajoče se družbe dosegle mnoge uspehe in zavidljive dosežke (sploh s perspektive tistih žensk v družbah, ki so na tem področju daleč zadaj), je še vedno mnogo dela in velika potreba po spremembi mentalitete tistih šovinistov, ki mislijo, da oni in ne ženske, odločajo o tem, kam, kje in kako naj bo vloga ženske v različnih družbenih sferah.

Sam sem zagovornik spolnih kvot - ne le ženskih, ampak tudi moških - na vseh volitvah. Kar pomeni, da morata biti oba spola na listah zastopana enakopravno. V skandinavskih družbah jim je uspelo takšen model implementirati zelo uspešno in imajo tudi najvišjo spolno enakopravnost v političnih telesih, na najvišjih političnih, gospodarskih in drugih funkcijah.

Seveda pa obstaja tudi v naši družbi še vedno institucija, ki ima spolno diskriminacijo institucionalizirano in so nanjo celo ponosni. Govorim o Rimsko-katoliški Cerkvi in njeni ideologiji, ki vlogo in položaj ženske zapostavlja in ji onemogoča kakšno koli participacijo v svoji izključno moški hierarhiji. In dokler bo delu družbe rimokatoliška ideologija in Cerkev zgled, dotlej bo naša družba bolehala za šovinizmi in seksizmi (pa tudi drugimi oblikami diskriminacije) vseh vrst!

Neutral
_________________
To je Božja beseda. Bobu hvala. Mr. Green
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krjavelj
pipika


Pridružen/-a: 06.09. 2007, 09:16
Prispevkov: 1337
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Petek 12 Sep 2008 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jakacan je napisal/a:


Emancipacija spolov je fenomen, ki je seveda vezan tudi na ekonomsko enakopravnost, tj. finančno samostojnost žensk. Še bolj pa se emancipacija izkazuje v polni participaciji žensk v družbenem in javnem življenju v politiki, v gospodarstvu, v vseh tistih poklicih in profilih, kamor ženske želijo pa dotlej niso mogle!


Hja emancipacija. Tvoje razmišljanje o emancipaciji je parcialno in nepopolno. Emancipacija je namreč integralni del seksualne revolucije flower-power generacije, ki se je zgodila 1968 in sem njene posledice jaz v živo doživel v Kopenhagnu. Upam, da premise seksualne revolucije poznaš in jih ne bom razpredal. Eden od objektov seksualne revolucije je bila družbena ureditev in posledično osnovne celice družbe, to je družine. Klasična družina naj bi bila tista arhaična zatohla združba in komuna naj bi bila pa »ta pravo«. Kopenhagen je bil v tistih časih zbirališče hipijev v Evropi. Squotirali so eno staro kasarno in v njej instalirali svojo komuno. http://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania
Izposlovali so si neki kvazi neodvisni status države v državi. Ena od svoboščin je bilo recimo prosta trgovina kanabisa, neplačevanje davkov itd. Vendar pa so se kaj kmalu pojavili problemi nasilja, spolnih bolezni in bolezni nasploh, narkomanije in ostali atributi anarhično urejene družbe. Največji problem pa so bili neoskrbljeni otroci. Predstavniki Christianie so obtožili državo, da je ravnala nehumano, ko jih je zmetala kot na kup gnoja in pustila gniti. Torej komuna zaenkrat še ni splošno uporabna.(
No, da se vrnem k emancipaciji žensk. Popolnoma se strinjam, da morajo ženske imeti enake možnosti. Vse bi bilo lepo in prav, če si kariere željne ženske ne bi umišljale otrok, družine in podobnega. Otrok, družina, partner pa so zadeve, ki omejujejo karierizem, angažiranje v službi, pravzaprav svobodo. Ker zaenkrat ne poznamo boljše skupnosti kot je družina moramo hočeš nočeš sprejeti tudi organizacijo družine (partner, partnerka, mož, žena, oče mati, otrok). Družina je prostovoljna skupnost, ki zahteva angažiranje vseh članov. Za vstop v družino se posamezniki odločajo po moje zato, ker bi radi z nekom živeli in imeli z njim otroke. Da družina lahko preživi rabijo sredstva, ki jih morajo pridobitno sposobni člani preskrbeti. Če vzamemo družino kot institucijo nad vsem drugim, potem je kariera in služba drugotnega pomena in samo sredstvo za služenje potrebnega denarja za funkcioniranje družine. Danes sl službe zahtevne in zahtevajo angažiranje celega človeka, zato dvema karieristoma ni dano, da bi vsaj povprečno skrbela za družino, vzgajala otroke itd. Izhajam iz svojega primera, ko sem bil letno cca 200 dni na službeni poti in če bi imel še ženo z takšno službo, bi morala otroke kaj kmalu dati v posvojitev. Tudi šofer ne more imeti normalne družine z žensko, ki je tudi šoferka, ker otroci rabijo mater in očeta.
Torej po moje, če smo si omislili družino potem mora biti družina pred kariero in službo. Če pa nam več pomeni služba in kariera, potem pa si za božjo voljo ne omislimo otrok. Če bi pa rad videl, kaj pomeni, če sta starša več zunaj družine, kot doma, pa pridi nocoj na breg Savinje v Celje, pa boš videl rezultat zanemarjanja otrok.

Otroci zahtevajo svoje in ne smejo biti kufer, ki ga odlagamo pri babicah, celodnevnih vrtcih, žlahti, prjatlih, farjih itd Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
_________________
RESNICA

"Reka resnice teče po prekopih zmot."

- Rabindranath Tagore
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kathi
semenček


Pridružen/-a: 10.11. 2014, 06:48
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 10 Nov 2014 07:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo Kalija nod thumbsup
Moram malo literaturo pregledati in kaj napisati o tem vprašanju nod
_________________
kathi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Družba Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.