PKC.si FORUMI Seznam forumov PKC.si FORUMI

 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




In memoriam Marko Zorko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Ta hip
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jakačan
dr. pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 12:28
Prispevkov: 3237

PrispevekObjavljeno: Torek 22 Jan 2008 15:09    Naslov sporočila: In memoriam Marko Zorko Odgovori s citatom

In memoriam



Včeraj je po dolgotrajni bolezni v 64. letu starosti umrl novinar, publicist in pisatelj Marko Zorko. Ustvarjal je v dokumentarno-feljtonskem uredništvu Radia Slovenija; v oddajah Točno opoldne in Stergo ergo na Valu 202 je več let duhovito komentiral aktualne dogodke.

Zorko je izdal tudi dve knjigi, pred nekaj leti Main Kampf, lani pa kuharsko Knjigo mrtvih. Nepozabne so tudi njegove kolumne, ki jih je zadnja leta pisal za več časopisov. Marko Zorko je kor prodoren, vsestransko razgledan, iskriv, slogovno barvit in vsebinsko ažuren avtor leta 1991 dobil Tomšičevo nagrado. (vir: TXT, str 441.)

Zelo me je šokirala in užalostila novica o smrti meni najljubšega kolumnista na Slovenskem. Vsak teden, če že nisem kupil in v kakem lokalu prebral Mladine, sem počakal en teden, da je bila objavljena na internetu - in najprej (včasih izključno) prebral Zorkovo kolumno. Večkrat sem se moral glasno nasmejati njegovi lucidnosti, igrivosti besed, izjemni inteligenci in prodornosti, neposrednosti, predvsem pa jasno izrečeni kritiki. Duhovito pisanje Marka Zorka bom zelo pogrešal in menim, da pri tem ne bom edini. Velika škoda je za slovensko publicistiko, da smo izgubili tega izjemnega pisca! Njemu na čast si bom v najkrajšem možnem času izposodil (ali kupil) njegovi dve monografiji, njemu v spomin pa bom pobrskal tudi po arhivih in izbral najboljše (PMSM) kolumne.

Njegovim svojcem izrekam iskreno sožalje,
njemu pa se še enkrat iskreno zahvaljujem:
HVALA MARKO ZORKO! POČIVAJ V MIRU!


redni bralec Jakačan


Nazadnje urejal/a jakačan Torek 22 Jan 2008 15:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oogabooga
pipika


Pridružen/-a: 16.12. 2007, 13:50
Prispevkov: 1506

PrispevekObjavljeno: Torek 22 Jan 2008 15:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh. Bad. Sad
_________________
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jakačan
dr. pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 12:28
Prispevkov: 3237

PrispevekObjavljeno: Torek 22 Jan 2008 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

njegova zadnja kolumna v Mladini ... upam, da je imel kakšno besedilo pripravljeno tudi za post festum oz. post mortem/posthumno in nam bo nato še po svoji smrti ponudil nekaj tiste zabave ob branju, ki jo bom vsaj jaz tako pogrešal...
____________________________________________________________

Nenavadni dogodki na Vrhovcih

Za narodov blagor, drugi del

"Naj si ga Evropa zapomni kot leto Slovenije.
naj si, naj si ga - pogosta raba v vulgarnem govoru: naj si ga na roko vrže, naj si ga nekam vtakne, naj se gre solit, naj sebi pripiše;
v vojaškem govoru: naj kota 305 pade, naj sprožijo topove;
tudi kot manifestiranje božanske moči: naj bo luč (glej tudi - Fiat lux, pet vrat, 22 ventilov, direktni vbrizg).

Za uglajeno politično rabo ni, v tem primeru bi rekli recimo: delajmo tako, da bomo ostali v dobrem spominu itd. Razlika je nekaj takega, kot če reče Balašević: računajte na nas, Pankrti pa grozeče zahropejo: računajte z nami!"
(Razvezani jezik, slovar žive slovenščine, druga izdaja 2008)

"Z veseljem se spet vrnemo na Kosovo!"
(Atomik Harmonik in skrajno krilo Srbske radikalne stranke)

Dame in gospodje, dražestne gospice! Povedal vam bom tako, kakor se je v resnici godilo tiste usodne noči, ko se je najprej zdelo, da se je zemlja razklala, potem pa se je izkazalo, da je šlo samo za razkol v stranki. Ne bi bilo posebej omembe vredno, vse razpada, razpada uran, razpada fasada, razpadajo zvezdni sistemi in tudi dinozavri niso več tisto, kar so bili. Razpad SNS, natančneje, razpad poslanske skupine SNS, pa je poučen zato, ker na glavo postavi nekaj temeljnih resnic s tem, da jih dobesedno ponovi.

Na glavo je postavljena definicija, ki pravi, da se zgodovina v drugo ponovi kot farsa. V naši zgodovini je bila najprej Cankarjeva farsa - komedija je preblaga beseda - Za narodov blagor, danes pa se je ponovila kot popolnoma realistična pripoved o nenavadnih dogodkih na Vrhovcih. Pri čemer pa je jedro zgodbe ostalo nedotaknjeno. Spomnimo se - pri Cankarju gre za praznovanje šestdesetletnice državnega poslanca dr. Grozda, na kateri pride do dokončnega razkola s strankarskim kolegom, državnim poslancem dr. Grudnom. Oba pa se potegujeta za naklonjenost tajkuna Gornika. Vmes je še veliko govora o vplivu politike in kapitala na svobodo tiska.

In dandanes se je tako tudi zgodilo. Državni poslanec dr. Jelinčič je praznoval svojo šestdesetletnico in nanjo povabil tudi svojega tesnega sodelavca, državnega poslanca dr. Pečeta. Dogodki na Vrhovcih pa so po zapiskih žurnalista Ščuke tekli takole. Zaplet se je začel že pri vratih, ko niso spustili noter nekoga, ki je trdil, da je veteran vojne za Slovenijo. Ne ti meni vojna za Slovenijo, je rekel varnostnik. Kaj nisem danes zvečer slišal kulturnega ministra, ki je kar dvakrat na televiziji zagotovil, da v Evropi že 50 let ni bilo vojne? Kaj pa takrat, ko je razpadala Jugoslavija, je rekel veteran, in si v zadregi z bajonetom čistil nohte. Ne ti meni Jugoslavija, "dogodilo se to u zemlji seljaka na brdovitom Balkanu". Ampak Evropa je do Urala … Ne ti meni Ural … No in tako dalje, potem sta rekla še eno o medkulturnem dialogu. Nakar sta si razbila gobec.

Družba je bila dobro razpoložena in nič ni kazalo na razkol. Pogovor je tekel in vino je teklo. Neki poslanec je imel dober predlog, kako skupaj poimenovati pokrajino na Dolenjskem in v Beli krajini - ali Dolenjsko-belokranjska ali Belokranjsko-dolenjska. Predlagal je, da rečema na kratko Bela Dolenjska. Krog starejših mladcev je zbrala okoli sebe belolasa pevka, oblečena v zgornji del tortice in razburljivo je pripovedovala, kako so na silvestrovo zabavali slovenske in italijanske vojake na Kosovu. In pomislite - v družbi z Marilyn Monroe! Ker gre za izjemni primer - namreč za doslej edini poznani posthumni nastop MM, s katero so končno uskladili datume - prinašamo pripoved v celoti: "Že večkrat v preteklosti nas je vodstvo slovenske vojske klicalo, da bi šli na mirovne misije za vzpodbudo vojakov, kar je v navadi, sploh v tujih vojskah. Spomnimo se, Marilyn Monroe je že v času vietnamske vojne hodila bodrit ameriške vojake. Žal so se datumi zaradi naših obveznosti vedno križali, sedaj pa nam jih je končno uspelo uskladiti." Vmes so se kdaj pa kdaj zaslišale besede…. "on je tako rekoč šiba božja za narod, to je potuhnjenec, plazi se okoli in polni svoj žep, za gnilo hruško bi prodal ves narod in njegov blagor … Kar je najprvo, treba nam je organa, brez časopisov ne opravimo ničesar … Ali za to je treba kapitala … Seveda, eh, kapital, kapital … Ali ste se mu že poklonili? Bil sem med prvimi, zastopal sem javno mnenje … Vi torej ne govorite resnice? Premislil sem si, jaz hočem živeti! ..." in podobno.

Potem pa je prišel veleslavni trenutek, ko je Mrmolja potrkal ob kozarec in spregovoril le-te besede, rekoč: "Po božji previdnosti vstajajo narodu v najtežjih časih nesebični možje, ki ga vodijo s krepko roko mimo vseh nevarnosti in preko vseh nezgod po poti napredka do zaželenih smotrov. Narod se čuti srečnega, da vam more izraziti svojo globoko zahvalo, svojo neomejeno vdanost, čuti se srečnega, da vas vidi po tolikih viharjih, tolikih mukah še vedno čilega in mladega na braniku narodovih pravic. Zato dovolite, da vam zakličem v imenu vsega naroda - v prvi vrsti v imenu meščanskega društva in društva hišnih posestnikov, Bog vas živi še mnoga leta!"

Kaj se je zgodilo potem, še ni do kraja pojasnjeno. Eni trdijo, da je pozval dr. Pečeta, da spregovori in da je pri tem rekel: a) "šaško", kar naj bi bila ljubkovalnica od "šašav" in je bilo žaljivo, ker gre za hrvatizem in namig, da letuje v Dalmaciji, b) "haško", spet ljubek namig, da je mogoče hašišar, c) "pažko", spet namig, da je zgolj pucflek, mali paž, č) "lažko", tisti, ki laže in d) "laško", kar naj bi zgovorno pričalo o razkrinkani zaroti, kar se je pozneje izkazalo kot skoraj polresnično. Da bi ga pa poklical samo Saško, kot so nekateri trdili, je manj verjetno. Če bi namreč mislili, da je dr. Peče vzrojil zaradi take malenkosti, bi ga žalili na pameti. Razen seveda, če ni šlo za posrečeno kombinacijo kakšnega zgodnjega Milana Jesiha: šaško haško lažko Saško, z laško flaško.

Naj bo, kakor je pač bilo, posledice so bile strašne. Po zraku so frlele besede in se ni vedelo, kdo je kaj rekel ... "ali ni prebledel od pohlepnosti, od zavisti? Svaril sem vas o pravem času in zdaj ga vidite … To je brezprimerno hinavstvo ali hinavstvo je tvoja natura … Ta človek je blazen … Slepar, slepar, slepar …" Dokler ni prišel tisti trenutek, ki ga poznamo od vekomaj in ki bo naš delež tudi poslej …

Dr. Peče: "Od tega trenutka je naš narod v dveh taborih!"

Mrmolja: (svečano, zamišljeno) "Zdi se mi, da je to eden najvažnejših trenutkov v zgodovini našega naroda."

… kajti Cankar je večen zato, ker se Slovenci ne spreminjajo.

P.S. "Zakaj, če je osel še tako majhen, osel je nazadnje vendarle."

(žurnalist Ščuka, Ivan Cankar, Za narodov blagor, prvo dejanje, 14. prizor)

Opomba avtorja: tekst v krepkem tisku je Cankarjev in se v njegovem imenu oproščam, če je koga prizadel. Sicer pa vemo, da je bil obupanec, alkoholik in v večnih dolgovih.
Marko Zorko
______________________________________________
jap jap jap jap jap jap jap jap jap
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Katehet
pipika


Pridružen/-a: 26.10. 2007, 18:06
Prispevkov: 364

PrispevekObjavljeno: Torek 22 Jan 2008 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj počiva v miru.
_________________
Nismo sejali nacionalnega sovraštva, sejali smo bratstvo in enotnost! tovariš Josip Broz Tito
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
exorcist
pipika


Pridružen/-a: 28.09. 2007, 20:21
Prispevkov: 1827

PrispevekObjavljeno: Torek 22 Jan 2008 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če sem slučajno kdaj dobil Mladino v roke, se mi zdijo najkvalitetnejši članki od Marcela Štefančiča, se pa spomnim tega človeka sedaj na sliki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Snečer
pipika


Pridružen/-a: 07.01. 2008, 16:09
Prispevkov: 655
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sreda 23 Jan 2008 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj ga je pil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Romana
pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 15:48
Prispevkov: 1076

PrispevekObjavljeno: Sreda 23 Jan 2008 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
POČIVAJ V MIRU!


Nočem bit neouksna, ampak zanima me, a je mrtev al počiva?

Sej se lahko prestavi kam drugam, da ne bo tukaj smetilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jakačan
dr. pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 12:28
Prispevkov: 3237

PrispevekObjavljeno: Sreda 23 Jan 2008 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Romana je napisal/a:
Citiram:
POČIVAJ V MIRU!


Nočem bit neouksna, ampak zanima me, a je mrtev al počiva?

Sej se lahko prestavi kam drugam, da ne bo tukaj smetilo.


Marko Zorko je umrl. Torej je mrtev. In v takih trenutki se uporabi sintagma: "Naj počiva v miru."

Romana, na kaj se nanašaš s svojim vpr.?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dalmatinec
pipika


Pridružen/-a: 22.09. 2007, 13:25
Prispevkov: 1017

PrispevekObjavljeno: Sreda 23 Jan 2008 19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj mu bo lahka slovenska zemlja...
_________________
fabrike radnicima
kapitaliste na vješala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Romana
pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 15:48
Prispevkov: 1076

PrispevekObjavljeno: Sreda 23 Jan 2008 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Marko Zorko je umrl. Torej je mrtev. In v takih trenutki se uporabi sintagma: "Naj počiva v miru."

Romana, na kaj se nanašaš s svojim vpr.?


Nč, tak se mi čudno zdi, da nekdo, ki ni veren napiše: Naj počiva v miru.

Naj počiva v miru tudi Poldi

Sem pa danes cela čudna. Bila sem na pogrebu in ugotovila, da sem kontra od celega sveta. Ko vsi neutoložljivo jokajo jaz stojim trda ko kamen. No, danes so se pa drugi držal sem pa jaz jokala. Predvsem, ker me je sram. Tudi najožje svojce (sin umrlega in njegova žena) je sram. Ni pa sram tistih, ki so šolani in plačani zato, da v takem nihče ne bi živel in umrl, že samo zato ne, ker je človek.

Poldija so našli mrtvega v stanovanju, povsem slučajno. Počila je cev v večstanovanjski hiši in sostanovalci so poklicali pristojne, da zadevo uredijo. Trkali in zvonili so, pa nihče ni odprl. Naslednji dan so prišli s policijo in socialno, vdrli in našli mrtvega. Svojci so že pred časom trkali na vrata naših institucij in jim dopovedovali, naj jim pomagajo, ker sami problemu niso kos in da se tako ne da živeti.
No, zdaj ko so našli mrtvega so strokovno ugotovili, da v takem človek ne more živeti.
Poldi ni bil umetnik, ne pisatelj, ne delavec. Po poklicu je bil pijanec. Kar je imel je zapil. Nikoli pa ni bil lopov, pa tudi nasilen ne. Srčno rad je imel svojo vnukinjo. Rad je bral zgodovinske knjige. Dokler ga alkohol ni povozil. Rad se je pogovarjal. Ni kvasil neumnosti in težil, kot smo navajeni pri pijancih. Mene je vedno spravil v dobro voljo.
Ko sem sredi noči z otrokom morala od doma mi je pripravil posteljo in zakuril. Še vedno mi gre po glavi s kakšno spoštljivostjo mi je govoril gospa Romana, jaz se pa takrat nisem počutila prav nič spoštovanja vredna. Kadar me je srečal v mestu me je povabil na kavo. Ne glede na to, kako je bil zapit se je vedno obnašal gentelmansko.
Zadnja 3 leta je preživel brez elektrike, brez ogrevanja. Tudi prepoznal me ni več. Pred zimo sem ga srečala in ga ogovorila, sicer me ni prepoznal, ampak ves shujšan mi je razlagal, da ga noge ne nesejo, da je lačen. Odločila sem se, da bom imela bloke za kosilo in ga peljala, ko ga naslednjič srečam. Nič jih nisem kupila. Pa tudi srečala ga nisem.
Pred kakšnimi 3 tedni smo se z njegovim sinom in njegovo ženo pogovarjali, da se zna zgoditi, da bo mrtev pa nihče ne bo vedel.
Prejšnjo soboto mi je ostal cel pisker kumaričnega zosa pa sem se spomnila nanj, da bi mu ga lahko nesla. Pa se mi ni dalo, k Poldiju je bilo treba prehodit kar nekaj stopnic.
Danes mi je bilo res hudo. Bil je eden izmed tistih redkih, ki so mi naredili kaj dobrega, takrat, ko je večina obrnila hrbet.
Pa sram me je. Vem da ni treba, da je sram samo mene in njegove najbližje.
Imamo pasja zavetišča.
Poldi je bil človek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Ta hip Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.