PKC.si FORUMI Seznam forumov PKC.si FORUMI

 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Izbrisali Rožleta!

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Ta hip
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Snečer
pipika


Pridružen/-a: 07.01. 2008, 16:09
Prispevkov: 655
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 23 Feb 2009 21:29    Naslov sporočila: Izbrisali Rožleta! Odgovori s citatom

Citiram:

Izbrisali so tudi Rožleta!

Zaradi izdajanja odločb izbrisanim je SDS vložila interpelacijo zoper Katarino Kresal. Koalicija ji je stopila v bran, Zdenka Cerar (LDS) pa je poudarila, da med izbrisanimi niso le agresorji. Kot primer je navedla Borisa Ivanovskega – Rožleta iz filma o Kekcu.

Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Kot je za 24ur.com povedala predstavnica stranke Katarina Culiberg, so se tako odločili zaradi izdajanja odločb izbrisanim. Poslanec Branko Grims pa je na novinarski konferenci podrobneje razložil, zakaj menijo, da bi morala ministrica odstopiti. Očitajo ji nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, ignoriranje izida referenduma o izbrisanih, ustvarjanje neenakosti pred zakonom ter ogrožanje javnih financ, pa tudi plač vseh, ki so vezani na sistem proračuna, "zaradi lahkomiselnega ravnanja in sprenevedanja v zvezi z odškodninami za takoimenovane izbrisane“.

Grims je ponovil stališče SDS, da z izdajanjem odločb vlada, predvsem pa LDS, išče nove volivce. To iskanje, je prepričan, pa bo državljane stalo najmanj pol milijarde evrov, kolikor naj bi porabili za odškodnine.

Največja opozicijska stranka bi njihovo višino omejila z ustavnim zakonom. Z njim želijo tudi zagotoviti, da bi vsak primer obravnavali posamično ter da se izločijo agresorji, ki so takrat delovali proti naši državi. Ob tem predlagajo kompromis, če koalicija ustavni zakon sprejme, bodo interpelacijo umaknili.

Kot je znano, je notranje ministrstvo danes začelo izdajati omenjene odločbe, s katerimi želijo po skoraj natanko 17 letih urediti status izbrisanim. Teh je okoli 25 tisoč. V SDS so prepričani, da bo to sprožilo val odškodninskih zahtevkov, čeprav ministrica Kresalova trdi nasprotno, namreč, da iz samih odločb ne izhaja odškodninska odgovornost. "Izhaja iz krivice, ki jih je povzročil izbris," je dejala.

V SDS vztrajajo, da Kresalova zavaja javnost s trditvami, da izdajanje odločb izbrisanim ni povezano z odškodninami. „To je seveda popolnoma netočno, saj bodo t. i. izbrisani te odločbe uporabili v odškodninskih tožbah zoper državo,“ so zapisali na spletni strani.

Kot dokaz navajajo odločitev ptujskega sodišča, ki je Aleksandru Todoroviću dosodil 17.000 evrov odškodnine. Dodali pa so še izračun: "Če bi bila vsem t. i. izbrisanim dosojena odškodnina v enaki višini kot je bila Aleksandru Todoroviću, bi to davkoplačevalce stalo 450 milijonov evrov. Glede na vložene odškodninske zahtevke (najvišji zahtevani znesek za odškodnino, za katerega teče sodni postopek je kar 980.000 evrov), bo ta znesek nesluteno višji.“

Kresal: Interpelacija v posmeh državi

Ministrica za notranje zadeve je zjutraj, še preden je bila interpelacija vložena, dejala, da bi bila ta v posmeh pravni državi, saj bo prva ministrica v Evropi, ki bo interpelirana zaradi izvajanja ustavnih odločb.

Kresalova podpira tudi predsednik vlade Borut Pahor. Ob tem pričakuje, da bo vlada soglasno zavrnila očitke iz interpelacije.

Stranke, ki vlado sestavljajo, so se sicer v koalicijski pogodbi obvezale, da bodo uresničile vse odločbe ustavnega sodišča, kar, kot poudarjajo, Kresalova z izdajanjem odločb tudi počenja.

LDS: Interpelacija ni presenečenje



Koalicija ima dovolj predvsem argumentov pa tudi glasov, da tisto, kar smo v koalicijski pogodbi zapisali, tudi uresničimo.
Borut Sajovic, LDSMinistrica "dela točno tisto, kar ji naroča ustavno sodišče", je dejal vodja poslanske skupine njene stranke Borut Sajovic. Naloga vsakogar v naši državi je, da odločbe ustavnega sodišča ne komentira, pač pa, da jo izpolnjuje, dodaja. Interpelacija "ni nobeno presenečenje, očitno je bila politično-strateško že nekaj časa v predalu in pripravljena na pravi trenutek", je še dejal Sajovic. Izrazil pa je tudi mnenje, da so v koaliciji "toliko močni, da bomo krivico, ki smo jo povzročili leta 1992, znali popraviti in odpraviti". In še: v izpolnjevanje odločbe ustavnega sodišča nas bo slej ko prej prisililo tudi evropsko sodišče za človekove pravice.

"Štiri leta je imela prejšnja oblast čas, da bi kazensko preganjala tiste oficirje jugoslovanske armade, ki naj bi se z agresijo pregrešili zoper Slovenijo in slovenske državljane,“ pa je za 24ur.com dejala podpredsednica LDS Zdenka Cerar. In dodala ugotovitev: zgodilo se ni nič. Sicer pa je zgrešeno misliti, da so med izbrisanimi samo tovrstni agresorji, poudarja Cerarjeva: "Naj povem samo en primer. Med izbrisanimi je tudi Boris Ivanovski. To je človek, ki je igral Rožleta v filmu Kekec.“

Podpora koalicijskih partneric

Iz koalicijskih partneric LDS so prav tako sporočili, da ministrici stojijo ob strani.


Ponavadi se interpelira ministre, ki ne spoštujejo zakonodaje ali ustav, ne pa tistih, ki jih spoštujejo.
Cveta Zalokar Oražem, Zares"SDS je ponovno pokazal pravo barvo. Pred javnostjo naj bi odgovarjala ministrica Kresalova, ker izvaja odločbo Ustavnega sodišča RS. To je narobe svet. Pred slovensko javnostjo bi zaradi kršitev načel pravne države morali odgovarjati politiki, ki so povzročili nezakonit izbris leta 1992. In potem slovenski politiki, ki so desetletje onemogočali, da bi se nezakonitost popravila. Odprava posledic izbrisa ima žal tudi negativne posledice. Toda za te posledice ni mogoče kriviti izbrisanih, niti sedanje vlade, ki nezakonitosti odpravlja. Za te negativne posledice je kriva predvsem Janševa SDS, ki že desetletje onemogoča odpravo posledic nezakonitega izbrisa," je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SD in podpredsednik državnega zbora Miran Potrč.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa je sporočila, da bodo v njihovi stranki Kresalovo podprli, kar pričakujejo tudi od partnerjev v vladi. Interpelacijo sicer vidi "kot pomanjkanje politične kulture, v kateri predlagatelji igrajo na zelo primitivna in kratkovidna čustva ter glas ulice", ocenjuje pa jo tudi kot "nekoliko shizofreno".


Interpelacija proti notranji ministrici je po besedah Franca Žnidaršiča (DeSUS) "norčevanje iz pravne države", saj Kresalova "ne dela nič drugega kot to, kar je terjala odločba ustavnega sodišča".

Da je skrajni čas, da se začne upoštevati odločbe ustavnega sodišča, je v imenu DeSUS dejal poslanec Franc Žnidaršič. Interpelacija bi bila po njegovem mnenju "orožje onih, ki leta dolgo lažejo in ljudi navajajo k razmisleku v tej smeri, da bo ogromne odškodnine država plačala tistim, ki niso dobili našega državljanstva ali so bili proti osamosvajanju". Kot je prepričan, je oboje "izmišljotina z veliko začetnico". SDS je po Žnidaršičevo "stranka, ki se požvižga na odločbe", interpelacijo pa šteje za "primitivizem političnega obnašanja". O odločbah ustavnega sodišča namreč ne more "razpravljati ali se drugače, kot tam piše, obnašati, kdor ima pet minut časa. Niti ena stranka ne, čeprav je močna", dodaja Žnidaršič.

SNS in SLS na strani SDS?


Zgodovina se ponavlja

SDS je februarja 2004 - pred natančno petimi leti - vložil interpelacijo proti takratnemu notranjemu ministru Radu Bohincu. Tudi takrat je bil eden od vzrokov izdajanje odločb izbrisanih, minister pa se je branil podobno kot Kresalova, češ da le izvaja odločbe ustavnega sodišča.

V SLS morajo o interpelaciji še odločati organi stranke, vendar bo odločitev najverjetneje šla v smeri podpore, je za 24ur.com povedala predstavnica stranke Lejla Kogej. Spomnila je, da je stranka ves čas odločno podpirala ureditev vprašanja izbrisanih z ustavnim zakonom. Predsednik SLS Bojan Šrot pa je spomnil na podobno interpelacijo pred petimi leti zoper takratnega notranjega ministra Rada Bohinca. "Glede na to, da smo mi takrat podprli v SLS interpelacijo zoper ministra, ki je napovedal izdajanje odločb brez zakonske podlage, je možno oz. zelo verjetno, da bodo tudi tokrat organi stranke podprli interpelacijo,“ je dejal.

V SNS pa, podobno kot vlagatelji interpelacije, ministričino stranko obtožujejo, da poskuša z izbrisanimi le okrepiti volilno telo. "Glede na to, da je LDS rapidno padla popularnost, je edina varianta, da si na tak način kupijo 25.000 novih volivcev," je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. O podpori interpelaciji bodo v poslanski skupini odločali jutri.

Spomnimo:

26. februarja 1992 je notranje ministrstvo iz registra stalnih prebivalcev izbrisalo tiste, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. Ustavno sodišče je leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris nezakonit, leta 2004 pa je potekal referendum o tako imenovanem tehničnem zakonu za ureditev pravic izbrisanih. Volivci so s skoraj 95 odstotki glasovali proti sprejemu zakona. Nato je vlada leta 2007 pripravila predlog ustavnega zakona, ki predvideva posamično urejanje vlog za priznavanje statusa za nazaj. Danes so začeli izdajati prve dopolnilne odločbe.



Zdaj pa naj mi kdo osveži spomin, kdo je bil na čelu Vlade 26.02.1992...

Citiram:

Kljub vsem naporom za skupnost in edinost v novonastali Sloveniji, pa so se hitro začela razhajanja znotraj notranje politike, tudi znotraj Demosa in še preden je Peterle mandat speljal do konca, je koalicija 30. decembra 1991 formalno razpadla. 14. maja 1992 je Peterletova vlada dobila konstruktivno zaupnico. Spomladi 1992 je bil za mandatarja potrjen Janez Drnovšek, SKD se je priključil koaliciji, Peterle pa je postal podpredsednik vlade in zunanji minister.


OJA!!!

Spet orgličar in katolibanizem, kdo drugi bi lahko naredil takšno škodo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Snečer
pipika


Pridružen/-a: 07.01. 2008, 16:09
Prispevkov: 655
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 23 Feb 2009 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je čas, da se sprejme zakon, s katerim se bo nacionaliziralo Cerkveno premoženje, iz tega premoženja pa se bo poplačala škoda zaradi izbrisanih, ostalo pa namenimo v sklad za tiste na robu...

Razmišljam skoraj kot Cerkev,,,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
cr
pipika


Pridružen/-a: 17.08. 2007, 22:25
Prispevkov: 3305

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 23 Feb 2009 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PRedlagam, da tisti, ki so odgovorni za izbris te odškodnine davkoplačevalcem povrnejo. Ali pa jih poščjemo nekam na družbeno koristno delo. Lahko so npr. zastonj butlerji po hišah. You rang, mylord?
_________________
________________
Every single Jedi is now the enemy of the Republic.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jakačan
dr. pipika


Pridružen/-a: 19.08. 2007, 12:28
Prispevkov: 3237

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 23 Feb 2009 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cr je napisal/a:
PRedlagam, da tisti, ki so odgovorni za izbris te odškodnine davkoplačevalcem povrnejo. Ali pa jih poščjemo nekam na družbeno koristno delo. Lahko so npr. zastonj butlerji po hišah. You rang, mylord?


Evo, danes sem razmišljal, da je ena velika beda, da je cela država ujetnica nekih bednikov, ki delajo napake, potem pa državni proračun za njih odgovarja. Če je nek politik storil protipravno dejanje izbrisa (tako je ugotovilo Ustavno sodišče in pika!), mora odgovarjati kazensko ta politik in ne država Slovenija 20 let po tem, ko se je zločin zgodil! Vem, da takšen predlog nima realne osnove, vendar se mi ne zdi prav, da za klerikalno-konzervativno-desničarske napake odgovarja proračun RS, v katerega plačujem tudi jaz.

Pri nas so pomembni politiki svete krave in nihče jim nič ne more, tudi če državo oškodujejo za milijone ... Kdaj se bo začela pravica v Dolini Šentflorjanski!


Btw. You rang, milord?, rules! thumbsup
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Acko 1
začasno izključen/a


Pridružen/-a: 19.01. 2009, 20:16
Prispevkov: 591

PrispevekObjavljeno: Ponedeljek 23 Feb 2009 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
radovedna
pipika


Pridružen/-a: 03.05. 2008, 18:30
Prispevkov: 1764
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sreda 04 Mar 2009 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj,

boste videli kako bodo netili sovraštvo na izrednih sejah. Aleksandar Todorović je zadnjič zadel v polno: "Grims je nacist!"
_________________
Grešnica. Mr. Green
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Naveed123
semenček


Pridružen/-a: 31.07. 2013, 07:09
Prispevkov: 1
Kraj: Faisalabad

PrispevekObjavljeno: Sreda 31 Jul 2013 07:10    Naslov sporočila: poosting coomments................ Odgovori s citatom

zato mu izrekamo javni opomin, ki prične veljati takoj. Odslej bo sveti Lojzek redno cenzuriran, zasebno pošto bomo
_________________
http://www.msu.ru/
http://www.brain-dumps.info/642-457.html
http://www.caltech.edu/
http://en.wikipedia.org/wiki/Alabama_Agricultural_and_Mechanical_University
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PKC.si FORUMI Seznam forumov -> Ta hip Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.